Hvor mange kapitalister skal der til for at skifte en pære?

Svaret er ingen: der skal arbejdere til.

Af Jonatann

Al værdi i vores samfund er skabt af arbejdere. Det er arbejderne, der driver fabrikkerne, kontorerne, butikkerne osv. Det er arbejderne, der producerer og distribuerer alle samfundets goder. Det er arbejderne, der danner hele grundlaget for virksomhedernes profit. Så hvorfor er det, at kapitalisterne tjener så meget mere på vores arbejde end vi selv gør?

Svaret skal findes i fordelingen af produktionsmidlerne. I det kapitalistiske samfund er produktionsmidlerne ikke ligeligt fordelt blandt befolkningen men derimod ejet af en minoritet af økonomiske eliter kaldet ”den kapitalistiske klasse”. De der ikke ejer nogle produktionsmidler, kaldet ”arbejderklassen”, som udgør langt størstedelen af samfundet, må derfor sælge deres arbejdskraft til en kapitalist. Dette medfører et ulige magtforhold mellem kapitalisterne og arbejderne, således at kapitalisterne kan bestemme hvad der skal produceres, hvordan det skal produceres, hvem det skal produceres til og vigtigst af alt: hvordan profitten skal fordeles. Dette taget i betragtning er det ikke nogen overraskelse, at kapitalisterne vælger at beholde langt størstedelen af profitten til dem selv, og kun betaler arbejderne en brøkdel af hvad deres arbejdskraft reelt set er værd. Dette er grunden til, at den franske socialistiske filosof Pierre-Joseph Proudhon i sin tid udtalte at ”ejendom er tyveri”. De kapitalistiske ejendomsnormer tillader simpelthen kapitalisterne at ”stjæle” en stor del af den værdi, arbejderne producerer.

One big union

Ud over det åbenlyst umoralske i dette skaber kapitalismen også en række enorme økonomiske, sociale og politiske problemer. Kapitalisterne kan vælge at lade en stor del af befolkning leve i nød, dø af sult og tørst, samtidig med at de selv lever i luksus og overdåd. Kapitalisterne kan vælge se bort fra miljøkonsekvenserne forbundet med industriel produktion og svine vores klima til med groteske mængder af CO2-udledning for deres egen vindings skyld. Og kapitalisterne kan igennem deres økonomiske magt influere det politiske system, således at det agerer i deres interesse, og ikke den generelle befolknings sådan som man ville forvente af et demokratisk politisk system. Alle disse problemer hænder ikke som resultat af en global konspiration, eller fordi kapitalisterne er onde, men fordi det er i deres interesse, og det er dem der har magten.

Hvis vi ønsker en holdbar løsning på disse problemer, kræver det at vi vælter kapitalismen og indfører et socialistisk system, hvor det er os arbejdere, der ejer de produktionsmidler, som vi opererer i vores dagligdag. Dette kan kun ske hvis hele den samlede arbejderklasse organiserer sig, fratager kapitalisterne deres despotiske kontrol over produktionsmidlerne, og placerer dem under demokratisk kontrol af deres retmæssige ejere: os!

Ordliste:

Produktionsmidler: Kapitalgoder. Goder der bruges til at facilitere produktionen af andre goder. Eksempelvis fabrikker, kontorbygninger, butikker og andre arbejdspladser.

Despoti : styre(form) eller stat hvor al magten er samlet hos en despot

One thought on “Hvor mange kapitalister skal der til for at skifte en pære?

  1. Pingback: Hvor mange kapitalister skal der til for at skifte en pære? | SORTE FANE BLOG & DISTRO

Leave a comment